Το μπάνιο του Βενιζέλου

Πλατεία Λαού μέχρι την Δευτέρα 26/3/2018:

.

Πλατεία Λαού από την Δευτέρα 26/3/2018 και μετά:

.

Η πλατεία Λαού είναι μια πλατεία που εδώ και 15 χρόνια (πιθανώς και παραπάνω) είναι ένα μέρος που αράζουν οι λιγοστοί skate-άδες της Ελευσίνας. Το skate και η υποκουλτούρα που το συνοδεύει είναι ένα άθλημα και μια κουλτούρα δρόμου. Είναι μια άποψη για τον δρόμο, την πλατεία την γειτονιά, τον δημόσιο χώρο. Είναι ένας τρόπος να ζεις την πόλη. Περιπλανιέσαι στην πόλη και αντί να βλέπεις απλά πεζοδρόμια και σκαλοπάτια, βλέπεις πεντάσκαλα και τετράσκαλα, βλέπεις gaps και rails, βλέπεις spotάκια. Η υποκουλτούρα του skate είναι μια υποκουλτούρα του δρόμου και ως τέτοια οικειοποιείται το δημόσιο χώρο, εκφράζεται πάνω του. Επίσης αυτή η κουλτούρα πολλές φορές δεν σέβεται και τον ιδιωτικό χώρο. Και καλά του κάνει.

Αυτή η υποκουλτούρα είναι συγγενική με αυτήν του graffiti. Το κοινό στοιχείο του skate και του graffiti είναι το παιχνίδι με το σώμα της πόλης, είναι η έκφραση πάνω στους τοίχους και το δρόμο. Πολύ συχνά οι skate-άδες είναι και γκραφιτάδες. Είναι λογικό λοιπόν που η πλατεία Λαού ήταν γεμάτη με graffiti, ταγκιές και συνθήματα. Και λογικό είναι να ξαναγεμίσει.

.

Ο Τσουκαλάς και οι κρητικοί παλικαράδες όταν καθαρίσανε το άγαλμα του Βενιζέλου κάνανε μια επιλογή. Επιλέξανε να κάνουν το χατίρι των νοικοκυραίων που η αισθητική τους είναι τόσο μίζερη όσο και η ζωή τους.  Επιλέξανε να κάνουν το χατίρι των νοικοκυραίων που καιρό τώρα γκρινιάζανε για την κατάσταση της πλατείας, όπως γκρινιάζουν και με τους βρόμικους τοίχους στην υπόλοιπη πόλη. Οι νοικοκυραίοι με την επιβλητική και μίζερη αισθητική τους όμως δεν αράζουν σε πλατείες και λίγοι από αυτούς περπατάνε την πόλη. Ο Τσουκαλάς και τα παλικάρια της κρήτης τους κάνανε παρόλα αυτά το χατίρι γιατί τους αρέσει ο τρόπος ζωής των νοικωκυραίων και μισούνε τον τρόπο ζωής των skate-άδων και των γκραφιτάδων. Γουστάρουν ”ησυχία, τάξη κι ασφάλεια” και μισούνε κάθε τι που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο.

Ο δήμος έχει πρόβλημα με τους skate-άδες και τους γκραφιτάδες διότι δεν του ζητάνε την άδεια για να υπάρξουν δημόσια. Έχει πρόβλημα γιατί τον παρακάμπτουν και κάνουν του κεφαλιού τους. Αυτό περιέχει το στοιχείο του απρόβλεπτου. Και αυτό είναι που δεν ανέχεται η εξουσία. Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει το 2021.

.

Ο Τσουκαλάς ύστερα από το πλύσιμο του Βένι δήλωσε στο facebook του: «Με τη σημαντική βοήθεια του Συλλόγου Κρητών και τη συμβολή του Δήμου αποκαταστάθηκε το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Λαού. Η προσπάθεια μας για τη διαφύλαξη του δημοσίου χώρου και της ιστορικής μνήμης συνεχίζεται».

Η ”διαφύλαξη του δημόσιου χώρου” είναι μια επιθετική και επιβλητική δήλωση και γίνεται ακόμη πιο επιθετική και επιβλητική αμέσως μόλις ακολουθείται από το ”και της ιστορικής μνήμης”.

Η ”διαφύλαξη του δημόσιου χώρου” είναι ξεκάθαρη επίθεση στους θαμώνες της πλατείας Λαού και κάθε άλλης πλατείας. Είναι επίθεση σε όποιον γράφει πολιτικά συνθήματα στους τοίχους της πόλης. Είναι επίθεση στους skate-άδες και τους γκραφιτάδες.

Η ”διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης” είναι η υπενθύμιση της ελληνικής επεκτατικής εκστρατείας στην μικρά ασία. Είναι επίσης και η υπενθύμιση της καταστολής των εργατικών αγώνων στην Ελευσίνα την περίοδο του μεσοπολέμου. Είναι η υπενθύμιση της τρομοκρατίας του ιδιώνυμου, της φυλακής και της εξορίας. Όταν όλα αυτά τα διατηρεί στην μνήμη μας ο δήμος καθαρίζοντας το άγαλμα του Βενιζέλου, τότε είναι ολοφάνερο ότι ο δήμος παίρνει σαφή θέση υπέρ της καταπίεσης και εκμετάλλευσης που συνέβη στην Ελευσίνα στο παρελθόν και δηλώνει ότι έχει αναλάβει στην διατήρησή τους στο παρόν. Αυτό το λέει για να φοβηθούμε εμείς και για να νιώσουν ασφάλεια οι νοικοκυραίοι. Το λέει για να κερδίσει τον σεβασμό των νοικοκυραίων.

Η ”διαφύλαξη του δημόσιου χώρου και της ιστορικής μνήμης” είναι η διαφύλαξη και υπεράσπιση των συμφερόντων και του τρόπου ζωής των νοικοκυραίων ενάντια στις κουλτούρες του δρόμου, ενάντια στην βρόμα των τοίχων και την φθορά των πεζοδρομίων, ενάντια στις επιλογές αρκετών νέων να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τρόπο που δεν είναι τόσο επιτηρήσιμος, δουλοπρεπής και ηλίθιος όσο ο εθελοντισμός στα αισχύλεια, την Ελευσίνα Α.Ε. και τον δήμο.

Η ”διαφύλαξη του δημόσιου χώρου και της ιστορικής μνήμης” από τον δήμο είναι επιβολή στο πώς ζούμε στην πόλη μας. Η εξουσία μας θέλει νεκροζώντανους, σκατόψυχους και ξενέρωτους σαν τους νοικοκυραίους.

.

Η όψη του δημόσιου χώρου εξαρτάται από αυτούς που τον ζούνε. Είναι το αποτέλεσμα χιλίων δυο αντιλήψεων και πρακτικών που είτε συγκρούονται μεταξύ τους είτε συνυπάρχουν. Είναι το αποτέλεσμα την κρατικής πολιτικής και της κυρίαρχης κουλτούρας και αισθητικής που συγκρούεται με την – συνειδητή ή ασυνείδητη – πολύμορφη άρνηση της, με την (αντι-)πολιτική των καταπιεσμένων και τις υποκουλτούρες του δρόμου. Είναι το αποτέλεσμα του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού.

Ο δημόσιος χώρος θα είναι καθαρός μόνο όταν στερέψει από ζωή. Μόνο τότε θα είναι διαθέσιμος να βιωθεί από τον Τσουκαλά και τα ζόμπι του. Μέχρι τότε όμως, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι όσο πιο βρόμικος, επικίνδυνος και αφιλόξενος για το Τσουκαλά και τις νοικοκύρικες κουράδες του.

.

Το άγαλμα του Βενιζέλου πρέπει να αποκεφαλιστεί.