Μετανάστης Εργάτης, ξένος κι απολίτιστος – 4 σχόλια

Η θεματική Eurbanization αποτελούνταν αρχικά από τέσσερα προγράμματα σύμφωνα με τον πρώτο φάκελο που παρουσίαζε την Ελευσίνα ως ΠΠΕ για το 2021. Στο δεύτερο φάκελο το ένα πρόγραμμα απουσιάζει. Δύο από τα 4 (αρχικά) προγράμματα είναι το “Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα”, που υπάρχει ακόμα, και το “Λιμάνι Διασύνδεσης”, που τελικά καταργήθηκε. Το “Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα” έχει να κάνει με την σχέση Ευρώπη – μετανάστες, ενώ το “Λιμάνι διασύνδεσης” είχε να κάνει με το κινέζικο κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια επενδύεται στην Ελλάδα.

Στο απόσπασμα1 που παρουσιάζει τα προγράμματα της θεματικής Eurbanization διαβάζουμε: ”Το πρόγραμμα «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», επικεντρώνεται στον τρόπο που σχετίζεται η Ευρώπη με τους ξένους, εστιάζοντας στα ζητήματα μετανάστευσης και προσφυγιάς”. Το πρόγραμμα «Λιμάνι Διασύνδεσης» εξετάζει τη σχέση της Ευρώπης με μακρινές περιοχές και πολιτισμούς, όπως η Κίνα και η Ινδία”.

 

σχόλια:

1. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι πολιτισμένοι (για άλλη μια φορά) δεν είναι τυχαίες. Επιλέγονται έτσι ώστε να δημιουργούν συγκεκριμένους συνειρμούς.  Έτσι, στην μία περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με μετανάστες εργάτες, γίνεται λόγος για ξένους. Στην άλλη περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ξένα αφεντικά, τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα λεφτά τους στην ελλάδα και να ανοίξουν εδώ τα μαγαζιά τους, γίνεται λόγος για μακρινούς πολιτισμούς. Εδώ υπονοείται ότι  οι ξένοι δεν είναι φορείς πολιτισμού και  ότι οι φορείς πολιτισμού δεν είναι ξένοι. Από τη στιγμή που οι πολιτισμένοι εκφράζουν με τέτοιο τρόπο τον ταξικό διαχωρισμό των μη-ντόπιων/μη-δυτικών, όσο κι αν δεν το θέλουν, έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ των δεύτερων και κατά των πρώτων.

2. Η αντιστοιχία ‘‘μετανάστης εργάτης – ξένος – απολίτιστος’’ (και ο ρατσισμός της) αποτελεί ένα εργαλείο για την (περεταίρω) διανοητική υποτίμηση της ντόπιας εργατικής τάξης. Την καθιστά ανίκανη να σταθεί αλληλέγγυα στους μετανάστες εργάτες.

3. Η αντιστοιχία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και ένα εργαλείο για την συνολικής υποβάθμισης της ζωής των μεταναστών. Ένα αρκετά αποτελεσματικό εργαλείο. Σε όλη την πόλη (όπως και σε όλη την χώρα άλλωστε) φάνηκε απόλυτα λογικό οι μετανάστες να ζουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

4. Αυτή την αντιστοιχία (και τον ρατσισμός της) την πραγματοποιεί καθημερινά η εξουσία. Κι οι πολιτισμένοι βοηθάνε όσο μπορούν. Φιλανθρωπικά πάντα.

 

————————————————————————————————————————————–

1) https://eleusis2021.eu/eurbanization/ και σε περίπτωση που το πολιτισμένο site ανανεωθεί τα ίδια λόγια υπάρχουν και στον πρώτο φάκελο (σελ. 49) https://eleusis2021.eu/%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82/

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.