Η νύχτα της βραδύτητας

Το Σάββατο 19 Μάη 2018  θα γίνει στον άγιο Νικόλα στην Ελευσίνα ένα event από την Ελευσίνα 2021 Α.Ε. σε συνεργασία με το γαλλικό ινστιτούτο. Το ονομάζουν “νύχτα της βραδύτητας”.  Λένε ότι θα”είναι μια ευκαιρία να μειώσουμε τους ρυθμούς και να εστιάσουμε σε εμάς και το περιβάλλον μας, σε έναν κόσμο που κινείται πολύ γρήγορα”¹. Οι πολιτισμένοι μαζί με τους φίλους τους θα πάνε να αράξουν στον άγιο Νικόλα και θα συζητήσουν για την έννοια του χρόνου, για τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και για την ανάγκη να τους επιβραδύνουμε. Το event θα περιλαμβάνει και συναυλία, προβολή ταινίας και περφόρμανς².

Αυτό το event έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό βρίσκεται στην επιλογή του τόπου διεξαγωγής του. Στον λόφο του άγιου Νικόλα.

.

Στον λόφο του άγιου Νικόλα εδώ και πολλά χρόνια πάνε διάφορες παρέες νεαρών και αράζουν τα απογεύματα και τα βράδια. Αράζουν και πίνουν μπίρες. Είναι μια καλή καβάτζα με θέα όλη την πόλη. Εκεί λένε για χίλια δυο πράγματα, ουσιαστικά και ανούσια. Από την σκατίλα της δουλειάς και του σχολείου ως την μπάλα. Από το “πόσο μαλακία είναι η Ελευσίνα που δεν έχεις τι να κάνεις” στις τόσο πολλές και διασκεδαστικές ιδέες για το πως να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου έχοντας άδειες ή σχεδόν άδειες τσέπες.

.

Κατά καιρούς, παλιότερα, σκάγανε και τα κωλόπαιδα της ομάδας Δίας και κάνανε το κομμάτι τους. Αλλά ντάξει. Αυτό δεν ήταν πολύ συχνό.Σίγουρα όχι τόσο συχνό για να σπάσει η φάση. Το γεγονός όμως ότι που και που εμφανίζονταν και οι μπάτσοι σημαίνει ότι η φάση του άγιου Νικόλα ενοχλεί. Ενοχλεί τους μαγαζάτορες, τους τριγύρω νοικοκυραίους, τον δήμο. Ενοχλεί όχι τόσο γιατί αυτοί που αράζουν στον άγιο Νικόλα ήταν τόσο πολλοί που τα μαγαζιά έμεναν άδεια ούτε και γιατί κάνουν την τρομερή φασαρία. Ενοχλεί κυρίως το παράδειγμα της διασκέδασης στο δημόσιο χώρο. Ενοχλεί η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Το άραγμα στον άγιο Νικόλα όπως και στις πλατείες ενοχλεί διότι αποτελεί μια κριτική του εμπορεύματος-διασκέδαση που αν και μερική, αν και ασυνείδητη και όχι πολιτικοποιημένη είναι επικίνδυνη. Είναι ικανή να παράγει παραβατικές συμπεριφορές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παράγει και αντιμπατσικές και αντιφασιστικές κουλτούρες. Εξάλλου έτσι προέκυψαν και οι διάφοροι αντιφάδες της Ελευσίνας από το 2012 και μετά.

.

Τα τελευταία 5-6 χρόνια στον λόφο του άγιου Νικόλα έχει μπλοκαριστεί από τον δήμο ο δρόμος που ανεβαίνει τον λόφο. Υπάρχει μια κλειστή πόρτα που εμποδίζει την πρόσβαση. Στην πράξη βέβαια όποιος θέλει να ανέβει πάνω πηδάει την πόρτα και ανεβαίνει, αλλά το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει μια κλειδωμένη πόρτα σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι οι ενοχλημένοι πήραν κάποια παραπάνω μέτρα για να σπάσουν την φάση του άγιου Νικόλα. Δεν έχει σημασία αν είναι αποτελεσματικά. Οι προθέσεις μετράνε. Το ότι ο δήμος έκλεισε την πόρτα είναι σαν να λέει σε όσους αράζανε εκεί: “Δεν σας θέλω εδώ. Σπάστε.”

.

Οι ενοχλημένοι πήρανε κάποια μέτρα όπως φαίνεται που δεν περιλαμβάνουν μόνο την αστυνομία. Ένα τέτοιο μέτρο, πέρα από το κλείσιμο του δρόμου, είναι και η “νύχτα της βραδύτητας”. Έχει ειπωθεί και άλλες φορές εδώ  – και θα ειπωθεί ξανά – ότι οι πολιτισμένοι θέλουν να πάρουν πίσω τα κομμάτια της πόλης τα οποία έχουν οικειοποιηθεί διάφορες “επικίνδυνες” παρέες. Θέλουν να πάρουν αυτά τα μέρη όχι μόνο για να να διευρύνουν την κυριαρχία του εμπορεύματος αλλά και για να διαλύσουν αυτές τις παρέες. Είτε να τις διαλύσουν κυριολεκτικά, είτε να τις μετατρέψουν σε εναλλακτικούς φίλους της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Οι πολιτισμένοι είναι αστυνομία. Ή καλύτερα ένα συμπλήρωμά της. Είναι μια έκφραση της εξουσίας που παράγει και προωθεί συγκεκριμένους τρόπους ζωής στην πόλη. Συσπειρώνει τις μάζες των ηλιθίων, των μικροαστών και μεσοαστών, των νοικοκυραίων και προσπαθεί να παρουσιάσει ως κανονικές και επιτρεπτές τις δικές τους μόνο συνήθειες, τις δικές τους άθλιες καθημερινότητες. Το να προτιμάς να πιεις μια μπίρα στον άγιο Νικόλα με την παρέα σου ένα απλό Σάββατο δεν είναι φυσιολογικό. Διότι ένα απλό Σάββατο είναι φυσιολογικό να πηγαίνεις στο rockarolla ή στον ηλιοπότη. Στον άγιο Νικόλα είναι φυσιολογικό να πηγαίνεις μόνο όταν το θέλει η πολιτιστική πρωτεύουσα.

.

Οι φίλοι των πολιτισμένων το Σάββατο 19 Μάη του 2018  δεν θα χρειαστεί να πηδήξουν την πόρτα για να ανέβουν τον λόφο. Την πόρτα θα την ανοίξει ο δήμος. Διότι οι φίλοι των πολιτισμένων επιτρέπονται. Όλοι οι υπόλοιποι απαγορεύονται.

Οι πολιτισμένοι το Σάββατο 19 Μάη του 2018 θα απλώσουν τα ξερά τους στον λόφο του άγιου Νικόλα, όπως το έκαναν και στην πλατφόρμα. Οι πολιτισμένοι στην αρχή έρχονται σαν ουδέτεροι ή ακόμα και σαν φίλοι. Επιδιώκουν την πολιτισμική συνύπαρξη. Στην πραγματικότητα όμως είναι εχθροί και αποσκοπούν στην πολιτισμική κυριαρχία.

.

Οι πολιτισμένοι είναι αφεντικά, μπάτσοι και πολιτικοί.

Είναι ο πολιτισμός της εξουσίας.

Είναι κράτος.

Αξίζουν το μίσος μας.

 


  1. https://eleusis2021.eu/portfolio-posts/%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/
  2. http://www.lifo.gr/guide/culturenews/arts/192366/i-nyxta-tis-vradytitas-erxetai-sto-galliko-institoyto-kai-tin-eleysina